Διαχειρίσιμο είναι μέχρι στιγμής το πρόβλημα επηρεασμού του GPS λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας Ανδρόνικος Κάκκουρας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος αντίμετρων, δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε
Όπως είπε ο κ. Κάκκουρας, το πρόβλημα προέρχεται από τις παρεμβολές που δημιουργούνται λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ και μέρος του ηλεκτρονικού πολέμου που υπάρχει είναι και οι εκπομπές παρεμβολών στο σύστημα συχνοτήτων του GPS.
Εμείς ως Κύπρος, σημείωσε, λόγω της εγγύτητας της απόστασης που έχουμε με το Ισραήλ και την εμπόλεμη σύρραξη επηρεάζονται και τα δικά μας οποιαδήποτε ραδιοσυστήματα χρησιμοποιούν το σήμα του GPS.
«Παρεμβολές έχουμε στην κινητή τηλεφωνία, στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση κι οτιδήποτε άλλο σύστημα χρησιμοποιεί το GPS, όπως για παράδειγμα και οι εφαρμογές drones. Είχαμε περιπτώσεις που είχαμε απώλεια drones γιατί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι χειριστές με τα drones λόγω του προβλήματος GPS», πρόσθεσε.
Το πρόβλημα δεν είναι συνεχές, σημείωσε. «Εμφανίζεται περιοδικά και εξαφανίζεται αλλά επανεμφανίζεται σε ακαθόριστες ώρες».
Δυστυχώς, ανέφερε, δεν υπάρχει τρόπος αντίμετρων δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αλλά μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, κατέληξε.
Η είδηση αυτή αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και τις επιπτώσεις των σύγχρονων συγκρούσεων στην τεχνολογία και την καθημερινή ζωή, με έμφαση στις διαταραχές των συστημάτων GPS που προκύπτουν λόγω των συγκρούσεων στο Ισραήλ.
Η εξάρτηση από το GPS
Η εξάρτηση από το GPS για ποικίλες λειτουργίες, από την πλοήγηση και τις επικοινωνίες μέχρι τον έλεγχο drones και τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, καθιστά τη διακοπή του ιδιαίτερα προβληματική.
- Κίνδυνος Εξάρτησης: Η έντονη εξάρτηση από το GPS αναδεικνύει την ανάγκη για εναλλακτικές τεχνολογίες και εφεδρικά συστήματα. Οι διαταραχές στο GPS μπορούν να επηρεάσουν κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες, δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία.
Ανάγκη για Τεχνολογική και Θεσμική Προετοιμασία
Η απουσία αντιμέτρων για την αντιμετώπιση των παρεμβολών GPS καταδεικνύει την ανάγκη για ενισχυμένη προετοιμασία και ευελιξία στα συστήματα που εξαρτώνται από το GPS.
- Ανάπτυξη Εφεδρικών Συστημάτων: Υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων και τεχνολογιών εφεδρείας που μπορούν να αναλάβουν λειτουργίες του GPS σε περιπτώσεις διαταραχών. Τέτοιες λύσεις μπορούν να περιλαμβάνουν την χρήση πολλαπλών συστημάτων πλοήγησης (όπως το Galileo ή το GLONASS), ενίσχυση των υποδομών με τεχνολογίες που δεν εξαρτώνται από το GPS, και ανάπτυξη πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων.
- Πολιτικές Προετοιμασίας: Η ανάπτυξη θεσμικών πολιτικών για την αντιμετώπιση τεχνολογικών διαταραχών και η εκπαίδευση των σχετικών φορέων μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων σε περιπτώσεις κρίσεων.
Επιπτώσεις στην Καθημερινή Ζωή
Οι τεχνολογικές διαταραχές που προκαλούνται από παρεμβολές GPS επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
- Ασφάλεια και Ευημερία: Οι διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια στην παροχή υπηρεσιών όπως η κινητή τηλεφωνία και η πλοήγηση, καθώς και προβλήματα στην ασφάλεια, όπως η απώλεια ελέγχου drones. Η διατήρηση της λειτουργικότητας αυτών των συστημάτων είναι κρίσιμη για την καθημερινή ζωή και την ευημερία των πολιτών.
- Οικονομικές Συνέπειες: Οι οικονομικές συνέπειες από την απώλεια δεδομένων ή την διακοπή υπηρεσιών μπορεί να είναι σημαντικές, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις που βασίζονται στο GPS για τη λειτουργία τους.
Συνολικό Συμπέρασμα
Η πολυδιάστατη φύση των σύγχρονων συγκρούσεων απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που συνδυάζει γεωπολιτική ευαισθησία, τεχνολογική και θεσμική προετοιμασία, και προστασία των κρίσιμων υποδομών. Οι διαταραχές στο GPS λόγω των συγκρούσεων στο Ισραήλ λειτουργούν ως υπενθύμιση της ανάγκης για ανασκόπηση και αναβάθμιση της τεχνολογικής ανθεκτικότητας μιας χώρας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις τέτοιων διαταραχών στην καθημερινή ζωή και την οικονομία.